Klik på den enkelte dag og læs turbeskrivelsen:
Dag 1: Ankomst til Gudbrandsdalen
Ankomst med fly til Oslo og videre med tog til Otta. I Otta
bliver vi hentet af bus og kørt det sidste stykke til vores første
overnatningssted i Høvringen i den nordlige ende af Gudbrandsdalen,
et historisk område, hvor mange landmænd fra dalen tog op (ligger i
1000 m højde) i sommerhalvåret på deres setergrunde. Vi overnatter
i fjellstue. (-/-/A)
Dag 2: Fra Gudbrandsdalen (Høvringen) til Dovre
Efter en solid norsk morgenmad vandrer vi ned til fjeldet, over
floden 'Lågen' og rammer pilgrimsruten. Vi vandrer ad gode skov- og
grusveje, forbi gamle gårde og en storslået kongsgård. I Dovre by
provianterer vi til næste dags vandring, når vi skal over
Dovrefjell. Vi kommer til dagens overnatningssted, som oprindeligt
var en bispegård. Dagens vandring er ca. 25 km med to opstigninger
på 150 m. (M/F/A)
Dag 3: Fra Dovre til Furuhaugli
I dag begynder vi vores krævende opstigning over Dovrefjell, og
bevæger os samtidig ind i et storslående og smukt
højfjeldslandskab. Ruten følger Den gamle Kongevej og er mærket med
pilgrimssymbolet og kongekroner. Efter en start med ca. 500
højdemeter flader det ud og ruten går på brede stier. Vi krydser to
elve, hvor der kan være en del vand, så vi tager støvlerne af, når
vi skal forcere elvene. Det højeste punkt, Allmannrøysa, nås 1210
moh, og derefter kommer vi til fjellstuen, hvor vi skal overnatte.
Dagens vandring er ca. 13,2 km. I denne fjellstue skal vi selv stå
for mad (selvhushold). (M/F/A)
Dag 4: Fra Furuhaugli til Hjerkinn
Vi skal på endnu en storslået etape videre over fjeldet og
igennem områder med rigt dyre- og planteliv. Dele af dagens
strækning er krævende. Vi begynder med en opstigning 200 m,
efterfulgt af en nedstigning 150 m til herberget Furuhaugli, hvor
vi holder en pause, inden vi skal videre over fjeldet.
Vi skal krydse moseområder og vandløb, og det kan være
vanskeligt at komme tørskoet over, selvom der er langt planker ud
over de mest våde områder. Dagens vandring er ca. 24,2 km.
(M/F/A)
Dag 5: Fra Hjerkinn til Buvik
En behagelig etape med flotte udsigter til bl.a. Snøhetta, som
er det højeste bjerg på Dovrefjell med 2286 moh. Her er store
moskusokser på 200-400 kg sat ud, og 300 okser er flyttet hertil
fra Grønland, og lever nu i mindre grupper i det vilde område.
Dagens første "mål" er herberget Kongsvold Fjellstue efter ca. 11,8
km. Efter vores kaffepause bliver vi hentet i bus og kørt 130 km
til Buvik, hvor vi overnatter på herberg på en historisk gård fra
1700-tallet. Vi bliver roet over elven Gaula for at komme frem til
herberget. (M/F/A)
Dag 6: Buvik-Trondheim
Vores sidste vandreetape frem mod Trondheim går igennem frodigt
landbrugsland, ad grusveje og stier forbi forstaden Byåsen, ca. 19
km. Indkvartering på vandrehjem i Trondheim og fælles middag.
(M/F/A)
Dag 7: Fridag i Trondheim
Vi har en fridag i Trondheim til at udforske byen. Trondheim er
en meget charmerende by med 193.000 indbyggere (Norges
tredjestørste by). Heraf er mere end 30.000 studerende.
Vi besøger Nidarosdomen, byens store domkirke og Norges
nationale helligdom og kroningskirke, som er bygget ovenpå St.
Olavs grav. Adskillige norske konger har igennem tiderne draget ad
"Kongeruten" (som vi har vandret ad) fra Oslo til Nidarosdomen i
Trondheim for at blive kronet til konge.
Vi skal også besøge pilgrimscentret og gå en tur ned igennem den
gamle del af middelalderbyen. Fælles afskedsmiddag. (M/-/A)
Dag 8: Hjemrejse
Turen slutter efter morgenmaden. Vi har en kort togtur til
lufthavnen i Trondheim, hvorfra vi flyver retur til Danmark.
(M/-/-)
Koden ovenfor i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.
OVERNATNING
På turen vandrer vi hver dag til et nyt overnatningssted. Vi
overnatter i sovesal i fjellstuer (hytter) og vandrehjem.
Sovesalene varierer i størrelse - fra små til lidt større. Toilet
og bad er adskilt fra sovesalen og skal deles med andre. Man skal
selv medbringe lagenpose. I hytterne er der tæpper.
FORPLEJNING
Turen er med fuld forplejning fra aftensmad dag 1 til morgenmad
dag 8. Morgenmad og aftensmad serveres i fjellstuerne, hvor vi
overnatter. Maden serveres i spisesalen, hvor vi spiser sammen med
de andre vandrere, der overnatter i hytten. Frokost er som
smør-selv madpakke ved morgenmaden. Èn dag overnatter vi i en
ubetjent fjellstue, hvor vi selv skal handle ind, bære proviant til
hytten og vi går sammen i køkkenet for at tilberede vores måltider
denne dag. Det fremgår af dagsprogrammet hvilke måltider, der er
inkluderet i turens pris. (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).
VANDRINGERNE
Turen byder på fem vandringer i meget varieret terræn.
Terrænet er vekslende, og du skal være forberedt på at gå på ujævnt
og stenet underlag og på klippeblokke, hvilket kan være
anstrengende. Terrænnet er høj-alpint, og vi vil møde passager,
hvor vi må hoppe fra sten til sten og vade igennem vand.
Du skal selv bære din bagage hele vejen, så vi pakker kun det
allermest fornødne. Vejret i fjeldene kan være meget vekslende og
kan skifte hurtigt, så godt tøj er nødvendig.
Turen er for dem, som allerede har erfaring med at vandre og som
ønsker en vandretur i uforstyrret ro. Udstyr skal være egnet og
afprøvet, og det er en god idé tidligere at have prøvet en
vandretur med let oppakning.
Nordmændene er kendt for deres hytter i fjeldet, som tager varmt
imod vandrere, der søger et varmt måltid og en seng for natten. Vi
oplever nordmændenes kærlighed til naturen og de traditioner, som
de har bygget op i deres kultur for at bevare deres tætte forhold
til naturen. Det mærker vi særligt i de hytter, som er blevet
drevet af familier i generationer. Vi bliver budt på fælles middag
med traditionel norsk mad og en tændt pejs.