Vandretræf på Øhavsstien

Sig navnet: Det Sydfynske Øhav, og straks ser du for dit indre blik solen, der glitrer i det blå hav, grønne marker, rådyr i skovbrynet, skove med kig gennem stammerne til kysten, pittoreske bindingsværkshuse, charmerende landsbyer og imponerende herregårde.

Vagabond Tours holder i weekenden den 13.-15. oktober vandretræf på Sydfyn, Tåsinge og Langeland, og her får du mulighed for at opleve alle de naturmæssige herligheder i hyggeligt samvær med en række andre vandre- og natur-interesserede.

Turdeltagerne ankommer fredag eftermiddag eller aften, og både lørdag og søndag er afsat til en dags vandreture efter eget valg. Vagabond Tours har udvalgt ialt seks vandreture på den 220 kilometer lange strækning, og man kan for eksempel vælge mellem at gå mellem Trente Mølle og købstaden Faaborg, i Egebjerg Bakker, i Nørreskoven på Tåsinge og i herregårdslandskabet omkring Tranekær Slot på Langeland.

 • Afvekslende vandreruter med gode udsigtspunkter og lokale områders særegne geologi, for eksempel de langelandske hatbakker
 • Historiske landskaber med langdysser, gravhøje og gamle skanser fra krigen mod englænderne i 1807
 • Flere af Sydfyns smukkeste godser, blandt andet Steensgaard, Holstenshuus og Hvidkilde
 • Tranekærs og Vester Skerninges velbevarede landsbymiljøer (hvor man kan sidde på kroen og tænke på kirken - eller omvendt naturligvis!)
 • Du indkvarteres på et godt og velbeliggende hotel, der er kendt for sin høje gastronomiske standard. Om aftenen vil der være foredrag og andre vandre-relaterede indslag.

Dag 1: Ankomst til Svendborg

Turdeltagerne ankommer fredag efter kl. 16 til hotellet i udkanten af Svendborg. I bil kan du køre direkte til hotellet, der har gode parkeringsmuligheder. Hvis du kommer med tog eller bus, kan du tage en taxa fra stationen til hoteller (ca. 1,5 km fra centrum).

Foredrag om blandt andet Øhavsstien ved naturvejleder Jesper Vagn Christensen

Vi spiser middag sammen i hotellets velrenommerede restaurant. Drikkevarer er for egen regning (-/-A).

Koden ovenfor i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

OVERNATNING
Vi overnatter i dobbeltværelse på et dejligt hotel i Svendborg. Hotellet ligger i udkanten af byen ud til Svendborgsund og på Øhavsstien. Herfra er der ca. 1,5 km til centrum af Svendborg. Enkeltværelse kan bestilles (tillæg).

For dig der deltager alene og ønsker at dele værelse med en anden deltager vil vi kontake dig, når/hvis der er plads i et delt dobbeltværelse med to enkeltsenge.

FORPLEJNING
Ture er inklusive morgenmad, frokost og aftensmad fra fredag aften til søndag eftermiddag. Morgenmad og aftensmad spises sammen i hotellets restaurant og frokosten medbringes som madpakke.

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider er inkluderet eller ikke inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

ØHAVSSTIEN
I 2007 åbnede Øhavsstien, som snor sig rundt om det Sydfynske Øhav og med sine 220 km er en af Danmarks længste vandreruter. Den går gennem smukke naturområder, langs kyster, forbi slotte og herregårde og tæt på hyggelige landsbymiljøer. Den byder på flotte panoramaer ud over det Sydfynske Øhav og en perlerække af dejlige danske kultur- og naturlandskaber.

VANDRINGERNE - VÆLG MELLEM 6 FORSKELLIGE RUTER (A-F)

Du skal vælge 2 dagsvandreture ud af 6 nedenstående dagsvandreture - en tur du vandrer om lørdagen og en anden tur om søndagen. Dagsvandringerne er på mellem 11 og 18,5 km og kan gennemføres af alle i normal god form. De to  lange dagsvandringer (17 km og 18,5 km) anbefaler vi til rutinerede vandrere. For nybegyndere foreslå de kortere ruter (11 km og 14 km). Venligst angiv dit valg af dagsture (2 i alt) i bookingformularen ved bestilling. Vi tilstræber at man får opfyldt sine to vandreønsker.
Turlederen orienterer om dagens rute, fremme ved turens startsted (om morgenen).

A: Svanninge Bjerge til Stensgaard
Turen begynder i Svanninge Bjerge, hvor vi går til udsigtspunktet Lerbjerg 126 meter over havet. Naturen veksler mellem skov og overdrev, der afgræsses af Welsh Black-kvæg. Neden for Lerbjerg passeres et lille fattigkær, som er vokset helt til med tørvemos. Derefter vandrer vi ind i Svanninge Bakker, et meget kuperet landskab, hvor jorden er sandet og næringsfattig. Vi fortsætter gennem et par skove og ad den gamle Hovsti og krydser Bøllebækken, der lidt senere bliver til Møllebækken. Vi passerer den gamle herregård Østrupgård, der ligger lige ud til vejen, hvor den har ligget i mere end 600 år. Turen slutter ved godset Steensgård, der kan dateres helt tilbage til 1391. Længde 17 km.

B: Trente Mølle til købstaden Faaborg
Trente Mølle, der er udgangspunktet for dagens vandretur, hørte tidligere til herregården Østrupgård og er i dag ejet af Naturstyrelsen Fyn. Vi går forbi Østrupgård, hvor man fra stien kan få et kig til Danmarks største stråtag. Derfra går vi et stykke i skov og kommer snart ind i området ved Svanninge Bakker, der er et af Fyns mest kuperede områder, et overdrevsområde, der afgræsses med kvæg for ikke at springe i skov. Vi fortsætter ind i Svanninge Bjerge, som ejes af Bikubenfonden og er under omdannelse. Vi går via broen hen over mosen og langs sogneskellet, der løber langs et stengærde og passerer Sundbakkerne og Sundet, før vi når den smukke gamle købstad Faaborg. Længde 14 km.

C: Fjællebroen til Egebjerg Bakker
Turen starter fra den lille Fjællebroen Havn, der i 1764 blev anlagt som udskibningssted for godset Rødkilde. Stien følger kysten de næste syv kilometer med udsigt til det sydfynske øhav og passerer snart gennem Præstens Skov, en gammel skov med 200 år gamle ege. Stien svinger ind i landet og tager retning mod Vester Skerninge, hvor den følger Syltemae Å. På vejen går vi gennem Syltemae Ådal, der er smal og 20 meter dyb og skabt af smeltevandsflod. I Ådalen græsser blandt andet Skotsk Højlandskvæg, en robust og primitiv kvægrace med en imponerende hornpragt. Ådalens sider henligger flere steder som overdrev, og i selve slugten kan man føle sig hensat til vildmarken. Vi kommer til Vester Skerninge og den gamle bindingsværkskro og kirken. Turen fortsætter i områder, der veksler mellem skov og landområder og passerer Rødme Svinehaver for at ende i Egebjerg Bakker med Egebjerg Mølle og en fantastisk udsigt over øhavet. Længde 18,5.

D: Spodsbjerg på Langeland til Tranekær
På denne smukke og afvekslende strækning af Øhavsstien vandrer vi fra den hyggelige færgeby Spodsbjerg til det ældgamle Tranekær Slot. Turen går først langs Langelandsbæltet, der som såkaldt T-rute er trafikeret af store container- og tankskibe, til Stengade Strand og skovbrynet med den 200 år gamle "Oehlenschlägers Bøg". Skoven går helt ned på stranden og har inspireret nationaldigteren Adam Oehlenschläger til "Der er et yndigt land" med blandt andet verslinien "nær salten Østerstrand". Fra Stengade går turen ind over marker og skovbryn til den velbevarede landsby Tranekær med det smukke okseblodsfarvede slot. Længde 11 km.

E: Nørreskoven på Tåsinge til Svendborgsund
Fra landsbyen Lundby midt på Tåsinge går vi mod Nørreskoven, hvor en idyllisk vandretur gennem skoven med udsigt til Lunkebugten venter os. Nørreskoven er en frodig og varieret skov med smukke ege og fyrrebevoksninger. Fra stien er der udsigt over Lunkebugten til Vemmenæs og Thurø. Vi forlader Nørreskoven og går forbi den berømte Ambrosius Eg, et af Danmarks ældste egetræer, mere end 400 år gammelt og med en omkreds på over syv meter. Snart passerer vi bag om Valdemars Slot og videre til den gamle skipperby Troense med de hyggelige gader, smukke haver og gamle flotte bindingsværkshuse. Vi fortsætter gennem Bregninge Skov til Vindeby, som var det gamle færgested til Svendborg, før Svendborgsundbroen blev bygget i 1966. Vi går over broen til Svendborg og kan på vejen nyde en fantastisk udsigt over sundet til begge sider. Længde 14 km.

F: Klingstrup Gods til Christiansminde
Turen begynder ved Klingstrup, som i middelalderen var en stor herregård. Ved siden af hovedbygningen løber Vejstrup Å, og et par kilometer længere fremme kommer vi til den gamle vandmølle Lille Mølle, som stammer fra 1500-tallet. I de næste tre kilometer følger vi Vejstrup Ådal, der er en gammel tunneldal med stejle, lerede sider, hvorfor den heller aldrig er blevet dyrket eller lagt ud til græs. Siderne er bevokset med løvskov og et par steder med åbne og græsklædte områder. Fra ådalen zigzagger stien sig gennem dyrkede områder og herefter gennem stier i Rugbjerg Skov og videre mod Svendborg. Vi fortsætter langs med Skårupøre Sund gennem Hallindskoven, som i 16-1700 tallet var græsningsområde for borgerne i Svendborg. Til sidst går vi gennem Gl. Hestehave, som er erklæret kulturarvsareal, og hvor der ligger flere gravhøje fra bronzealderen, og slutter i Christiansminde. Længde 14 km.

OM DET SYDFYNSKE ØHAV
Det Sydfynske Øhav er med sine 50 øer og holme et af de mest betagende natur- og kulturområder i Danmark. Bag den fynske kyst ligger de "Fynske Alper" som en mini-bjergkæde af blide og frodige bakker. På Langeland har istidens gletschere skabt et smukt morænelandskab med over 1000 "hatbakker", en usædvanlig og underfundig geologisk formation. Kysterne er rig på bugter, nor og små fjorde.

De mange ø-samfund har hver deres særlige charme: Bjørnø, Strynø, Ærø, Skarø, Avernakø, Drejø, Langeland, Tåsinge, Hjortø m.fl. Det lavvandede havområde mellem øerne har gjort området ideelt til søhandel og skibsfart, og flere af havnebyerne fik købstadsrettigheder såsom Fåborg, Svendborg, Rudkøbing og Ærøskøbing. Hyggelige skipperhuse og stemningsfulde havnemiljøer vidner om århundreders maritime traditioner. Man møder den ene landsbyidyl efter den anden i et bølgende landskab med marker omkranset af levende hegn og det blå hav i baggrunden.

Øhavet er udpeget som internationalt beskyttet område og kendt af ornitologer verden over. Hvert år i april vender havternen tilbage efter sin vinterferie på Antarktis. Nattergalens sang høres fra moserne frem til Sankt Hans, og året rundt er der et mangfoldigt fugleliv. I Øhavet er det skik at sætte dyr på sommergræs. Om foråret fragter pramme kvæg og får ud på de ubeboede øer og holme, hvor de salte enge giver velsmagende "Øhavs-lam". På øerne fremstilles også syltetøj, sorbet-is og honning, og der er tradition for velsmagende asparges, jordbær og rabarber, samt rygeost, rejer, muslinger og fisk.

Udsigterne mellem øerne, de venlige lokale med det stærke sammenhold og den spændende kulturhistorie gør øhavet til et oplagt sted at vandre. Åbningen af den 220 km lange Øhavssti giver muligheder for at se alle perlerne i området. Øhavsstien snor sig gennem nogle enestående landskaber med meget smukke udsigter. Kun gennem byerne går man på asfalt, ellers snor stien sig langs diger, over marker og gennem skove. Her får man de flotteste naturoplevelser.

INKLUSIVE

 • Overnatning i delt dobbeltværelse
 • Morgenmad alle dage
 • Madpakke på vandreturene
 • Aftensmad (dag 1 og 2)
 • Kørsel i forbindelse med vandreturene
 • Turleder
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til rejsegarantifonden

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til Svendborg t/r
 • Drikkevarer
 • Evt. tillæg for enkeltværelse (kan bestilles, kr. 500 pr. person)
 • Afbestillingsforsikring
 • Rejseforsikring

Støttet af:
Destination Fyn, Naturturisme, Langeland Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Svendborg Event, Hotel Christiansminde, Svendborg Museeum og Naturama.