2018 Vandretræf på Øhavsstien

Sig navnet: Det Sydfynske Øhav, og straks ser du for dit indre blik solen, der glitrer i det blå hav, grønne marker, rådyr i skovbrynet, skove med kig gennem stammerne til kysten, pittoreske bindingsværkshuse, charmerende landsbyer og imponerende herregårde.

Vagabond Tours holder det årlige vandretræf i weekenden den 28.-30. september 2018. Dette år har vandretræffet base i Faaborg og herfra vandrer vi på Sydfyn, Tåsinge og Ærø. Du får mulighed for at opleve alle de naturmæssige herligheder i hyggeligt samvær med en række andre vandre- og natur-interesserede.

Du ankommer fredag eftermiddag eller aften, og både lørdag og søndag er afsat til dagsvandreture efter eget valg. Vagabond Tours har udvalgt i alt syv vandreture på den 220 kilometer lange strækning, og man kan for eksempel vælge mellem at gå mellem skipperbyen Faldsled og hovedgården Steensgaard, fra Trente Mølle til købstaden Faaborg, i Egebjerg Bakker, i Nørreskoven på Tåsinge og på Ærø mellem Ærøskøbing og Søby.

 • Afvekslende vandreruter med gode udsigtspunkter og lokale områders særegne geologi.
 • Historiske landskaber med langdysser, gravhøje og gamle hulveje.
 • Ruterne går forbi flere af Sydfyns smukkeste godser, blandt andet Steensgaard, Holstenshuus og Hvidkilde
 • Oplev Falsled og Vester Skerninges velbevarede landsbymiljøer (hvor man kan sidde på kroen og tænke på kirken - eller omvendt naturligvis!)
 • Du indkvarteres på et godt og velbeliggende hotel med udsigt over Faaborg Fjord. Om aftenen vil der være foredrag og andre vandre-relaterede indslag.

Dag 1: Ankomst til Faaborg

Du kan ankomme fredag fra kl. 16 til hotellet i udkanten af Faaborg. I bil kan du køre direkte til hotellet, der har gode parkeringsmuligheder. Busser fra Svendborg stopper foran hotellet og busser fra Odense stopper ved Faaborg busstation (ca. 2,5 km fra hotellet). Der kører taxi fra Faaborg busstation.

Hvis du kommer tidligt til Faaborg kan vi anbefale et besøg på Faaborg Museeum (bl.a. malerier af de fynske malere), at gå en tur på havnen, besøge nogle af byens gallerier eller se middelalderbyporten opført år ca. 1470.

Før aftensmaden er der foredrag om samspillet mellem natur, psyke og stress ved biolog Simon Høegmark.

Vi spiser middag sammen i hotellets restaurant. Drikkevarer er for egen regning (-/-A).

Koden ovenfor i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

OVERNATNING
Vi overnatter i standard dobbeltværelse på et dejligt hotel i Faaborg. Hotellet ligger i udkanten af byen ud til Faaborg Fjord og på Øhavsstien. Herfra er der ca. 2,5 km til centrum af Faaborg. Enkeltværelse kan bestilles (tillæg).

For dig der deltager alene og ønsker at dele værelse med en anden deltager vil vi kontake dig, når/hvis der er plads i et delt dobbeltværelse med to enkeltsenge.

FORPLEJNING
Ture er inklusive morgenmad, frokost og aftensmad fra fredag aften til søndag eftermiddag. Morgenmad og aftensmad spises sammen i hotellets restaurant og frokosten medbringes som madpakke (smør-selv).

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider er inkluderet eller ikke inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

ØHAVSSTIEN
I 2007 åbnede Øhavsstien, som snor sig rundt om det Sydfynske Øhav og med sine 220 km er en af Danmarks længste vandreruter. Den går gennem smukke naturområder, langs kyster, forbi slotte og herregårde og tæt på hyggelige landsbymiljøer. Den byder på flotte panoramaer ud over det Sydfynske Øhav og en perlerække af dejlige danske kultur- og naturlandskaber.

VANDRINGERNE - VÆLG MELLEM 7 FORSKELLIGE RUTER (A-G)
Du skal vælge 2 dagsvandreture ud af 7 nedenstående dagsvandreture - en tur du vandrer om lørdagen og en anden tur om søndagen. Dagsvandringerne er på mellem 12 og 28,5 km og kan gennemføres af alle i normal god form. De lange dagsvandringer (18 km, 19 km, 28,5 km, samt 16 km turen på Ærø) anbefaler vi til rutinerede vandrere. For nybegyndere foreslås de kortere ruter (12 km og 14 km). Venligst angiv dit valg af dagsture (2 i alt) i bookingformularen ved bestilling. Vi tilstræber at man får opfyldt sine to vandreønsker, men garanterer ikke dette ligesom vi forbeholder os ret til at aflyse en vandretur ved for få tilmeldt. 
Turlederen orienterer om dagens rute, fremme ved turens startsted (om morgenen).

A: Faldsled - Trente Mølle NYHED
Vandreturen begynder i den hyggelige skipperby Faldsled, som er det vestligste punkt på Øhavsstien. I landsbyen ligger der 7 gårde og byen har mange fine huse, som blev opført af skippere, der tjente gode penge på søfart. Fra Faldsled går Øhavsstien ind i landet. Stien fører forbi hovedgården Steensgaard (økologisk landbrug) med det smukke anlæg - en stor 3-fløjet bindingsværks-hovedbygning i tre etager, park og voldgrave.
Vi går videre ad en 250 år gammen hulvej mellem Steensgaards og Østrupsaards jorde. Her er er vejen slidt mere end en meter ned i terrænet. Vi kan tage en afstikker op på højdepunktet Trebjerg (ca. 128 m over havet) og se ud over store dele af Fyn og til Als i Sønderjylland. Herfra går turen videre til Trente Mølle, som er målet for vandringen. I Trente Mølle var der tidligere en vandmølle. I skovene omkring lever den sjældne hasselmus. Længde 12 km.

B: Faldsled - Faaborg NYHED
Vandreturen begynder i den hyggelige skipperby Faldsled, som er det vestligste punkt på Øhavsstien. I landsbyen ligger der 7 gårde og byen har mange fine huse, som blev opført af skippere, der tjente gode penge på søfart. Fra Faldsled går Øhavsstien ind i landet. Stien fører forbi hovedgården Steensgaard (økologisk landbrug) med det smukke anlæg - en stor 3-fløjet bindingsværks-hovedbygning i tre etager, park og voldgrave.
Vi går videre ad en 250 år gammen hulvej mellem Steensgaards og Østrupsaards jorde. Her er er vejen slidt mere end en meter ned i terrænet. Vi kan tage en afstikker op på højdepunktet Trebjerg (ca. 128 m over havet) og se ud over store dele af Fyn og til Als i Sønderjylland. Herfra går turen videre til Trente Mølle, hvor der tidligere var en vandmølle. I skovene omkring lever den sjældne hasselmus.
Fra Tente Møller venter en smuk vandring gennem imponerende landskab ned til Faaborg - først gennem Svanninge Bakker, som er et af Fyns mest kuperede landskaber og et overdrevsområde, der afgræsses med kvæg for ikke at springe i skov. Ruten går videre gennem overdrevslandskabet Hestebakken, der har inspireret mange fynske malere (bl.a. Fritz Syberg og Johannes Larsen). Øhavsstien fører videre gennem Svanninge Bjerge og til højdepunktet Lerbjerg (ca. 126 meter), hvorfra der i klart vejr er en imponerede udsigt. Vi går via en bræddebro over mosen af typen "ekstrem fattigkær", som er sjælden på Fyn. Stien fører over Sundbakkerne, der drives uden gødning og sprøjtemidler bl.a. for at holde Sundet rent. Vi når Faaborg by. Herfra vandrer vi til hotellet i udkanten af byen. Længde 28,5 km.

C: Trente Mølle til Faaborg
Trente Mølle, der er udgangspunktet for dagens vandretur, hørte tidligere til herregården Østrupgård og er i dag ejet af Naturstyrelsen Fyn. Fra Tente Møller venter en smuk vandring gennem imponerende landskab ned til Faaborg - først gennem Svanninge Bakker, som er et af Fyns mest kuperede landskaber og et overdrevsområde, der afgræsses med kvæg for ikke at springe i skov. Ruten går videre gennem overdrevslandskabet Hestebakken, der har inspireret mange fynske malere (bl.a. Fritz Syberg og Johannes Larsen). Øhavsstien fører videre gennem Svanninge Bjerge og til højdepunktet Lerbjerg (ca. 126 meter), hvorfra der i klart vejr er en imponerede udsigt. Vi går via en bræddebro over mosen af typen "ekstrem fattigkær", som er sjælden på Fyn. Stien fører over Sundbakkerne, der drives uden gødning og sprøjtemidler bl.a. for at holde Sundet rent. Vi når Faaborg by. Herfra vandrer vi til hotellet i udkanten af byen. Længde 16,5 km.

D: Fjællebroen til Egebjerg Bakker
Turen starter fra den lille Fjællebroen Havn, der i 1764 blev anlagt som udskibningssted for godset Rødkilde. Stien følger kysten de næste syv kilometer med udsigt til Det sydfynske Øhav og passerer snart gennem Præstens Skov, en gammel skov med 200 år gamle ege. Stien svinger ind i landet og tager retning mod Vester Skerninge, hvor den følger Syltemae Å. På vejen går vi gennem Syltemae Ådal, der er smal og 20 meter dyb og skabt af smeltevandsflod. I Ådalen græsser blandt andet Skotsk Højlandskvæg, en robust og primitiv kvægrace med en imponerende hornpragt. Ådalens sider henligger flere steder som overdrev, og i selve slugten kan man føle sig hensat til vildmarken. Vi kommer til Vester Skerninge og den gamle bindingsværkskro og kirken. Turen fortsætter i områder, der veksler mellem skov og landområder og passerer Rødme Svinehaver for at ende i Egebjerg Bakker med Egebjerg Mølle. I møllen er der en udstilling om hvordan istiden skabet landskabet og fra toppen af møllen er der en fantastisk udsigt over øhavet. Længde 18,5 km.

E: Fjællebroen - Faaborg NYHED
Turen starter ved den lille havn Fjællebroen. Havnen blev anlagt i 1764 af hovedgården Rødkilde. I dag er det en lystbådehavn. Den første del af vandringen går langs kysten. Herefter følger stien den fuglerige Nakkebølle Sø. Søen blev genskabt i 2003 efter at være afvandet i flere årtier og dyrket som landbrugsjord.
Stien går videre gennem landsbyen Åstrup. Lidt fra ruten ligger Pipstorn Skov (en afstikker på ca. 2 km). Her kan man opleve en skov fuld af fortidsminder - bl.a. stendysser og gravhøje fra bronzealderen og tuegrave fra jernalderen.
Længere fremme passerer man Holstenshuus Gods, som har et smukt parkanlæg omkring hovedbygningen. Herefter når man landsbyen Diernæs og Norden. Vi går via en bræddebro over mosen af typen "ekstrem fattigkær", som er sjælden på Fyn. Stien fører over Sundbakkerne, der drives uden gødning og sprøjtemidler bl.a. for at holde Sundet rent. Vi når Faaborg by. Herfra vandrer vi til hotellet i udkanten af byen. Længde 17 km.

F: Nørreskoven på Tåsinge til Svendborgsund
Fra landsbyen Lundby midt på Tåsinge går vi mod Nørreskoven, hvor en idyllisk vandretur gennem skoven med udsigt til Lunkebugten venter os. Nørreskoven er en frodig og varieret skov med smukke ege og fyrrebevoksninger. Fra stien er der udsigt over Lunkebugten til Vemmenæs og Thurø. Vi forlader Nørreskoven og går forbi den berømte Ambrosius Eg, et af Danmarks ældste egetræer, mere end 400 år gammelt og med en omkreds på over syv meter. Snart passerer vi bag om Valdemars Slot og videre til den gamle skipperby Troense med de hyggelige gader, smukke haver og gamle flotte bindingsværkshuse. Vi fortsætter gennem Bregninge Skov til Vindeby, som var det gamle færgested til Svendborg, før Svendborgsundbroen blev bygget i 1966. Vi går over broen til Svendborg og kan på vejen nyde en fantastisk udsigt over sundet til begge sider. Længde 14 km.

G (tur 1): Ærøskøbing på Ærø - Søby (højt vandretempo) NYHED
Vi kører til Svendborg og tager færgen til Ærøskøbing (sejlturen tager 75 min). Der er tid til at se nærmere på Ærøs hyggelige købstad før vi begynder vores vandring. Ærøskøbing har bevaret den gamle byplan fra middelalderen og gaderne er orienteret mod havnen. Der er mindre huse, hvor fiskere har boet og længere oppe i byen ligger de store købmandsgårde.
Den første del af vandringen går langs kysten - først via Vesterstrand, hvor de berømte badehuse ligger og videre gennem Strandskoven, som fra gammel tid var et udflugtsmål, hvor man om søndagen tog hen med sin kaffe. Øhavsstien passerer Stokkeby Nor, som i dag er opdæmmet. Tidligere var noret måske en naturhavn for Ærøskøbing. Videre langs kysten kommer man til Ærø Naturpark, hvor private lodsejere er gået sammen om at skabe et naturområde. Der er lavet vandhuller, hvor der lever klokkefrøer og området afgræsses og det medvirker til, at der kan gro flere arter planter og det er et godt levested for dyr og fugle. Længere fremme passerer vi Søbygård og Vitsø Nor før vi er fremme ved den hyggelige by Søby. Herfra tager vi færgen til Faaborg. Hvis der er tid, kan man besøge den lille kirke eller gå en tur på havnen, hvor Søby Værft ligger. Sejltiden til Faaborg er 60 min. Færgen sejler tæt forbi Avernakø og Bjørnø. Færgen er i Faaborg kl. 16.45. Længde 16 km.

G (tur 2): Ærøskøbing - Søby NYHED
Vi kører til Svendborg og tager færgen til Ærøskøbing (sejlturen tager 75 min). Der er tid til at se nærmere på Ærøs hyggelige købstad før vi starter vores vandring. Ærøskøbing har bevaret den gamle byplan fra middelalderen og gaderne er orienteret mod havnen. Der er mindre huse, hvor fiskere har boet og længere oppe i byen ligger de store købmandsgårde.
For at kunne vandre til færgen i Søby i et roligt tempo tager vi bus de første 5 km ud af Ærøskøbing. Vores vandring starter på Ærøs nordkyst. Vi vandrer langs kysten til Ærø Naturpark, hvor private lodsejere er gået sammen om at skabe et naturområde. Der er lavet vandhuller, hvor der lever klokkefrøer og området afgræsses og det medvirker til, at der kan gro flere arter planter og det er et godt levested for dyr og fugle. Længere fremme passerer vi Søbygård og Vitsø Nor før vi er fremme ved den hyggelige by Søby. Herfra tager vi færgen til Faaborg. Hvis der er tid, kan man besøge den lille kirke eller gå en tur på havnen, hvor Søby Værft ligger. Sejltiden til Faaborg er 60 min. Færgen sejler tæt forbi Avernakø og Bjørnø. Færgen er i Faaborg kl. 16.45. Længde 12,5 km.

OM DET SYDFYNSKE ØHAV
Det Sydfynske Øhav er med sine 50 øer og holme et af de mest betagende natur- og kulturområder i Danmark. Bag den fynske kyst ligger de "Fynske Alper" som en mini-bjergkæde af blide og frodige bakker. På Langeland har istidens gletschere skabt et smukt morænelandskab med over 1000 "hatbakker", en usædvanlig og underfundig geologisk formation. Kysterne er rig på bugter, nor og små fjorde.

De mange ø-samfund har hver deres særlige charme: Bjørnø, Strynø, Ærø, Skarø, Avernakø, Drejø, Langeland, Tåsinge, Hjortø m.fl. Det lavvandede havområde mellem øerne har gjort området ideelt til søhandel og skibsfart, og flere af havnebyerne fik købstadsrettigheder såsom Fåborg, Svendborg, Rudkøbing og Ærøskøbing. Hyggelige skipperhuse og stemningsfulde havnemiljøer vidner om århundreders maritime traditioner. Man møder den ene landsbyidyl efter den anden i et bølgende landskab med marker omkranset af levende hegn og det blå hav i baggrunden.

Øhavet er udpeget som internationalt beskyttet område og kendt af ornitologer verden over. Hvert år i april vender havternen tilbage efter sin vinterferie på Antarktis. Nattergalens sang høres fra moserne frem til Sankt Hans, og året rundt er der et mangfoldigt fugleliv. I Øhavet er det skik at sætte dyr på sommergræs. Om foråret fragter pramme kvæg og får ud på de ubeboede øer og holme, hvor de salte enge giver velsmagende "Øhavs-lam". På øerne fremstilles også syltetøj, sorbet-is og honning, og der er tradition for velsmagende asparges, jordbær og rabarber, samt rygeost, rejer, muslinger og fisk.

Udsigterne mellem øerne, de venlige lokale med det stærke sammenhold og den spændende kulturhistorie gør øhavet til et oplagt sted at vandre. Åbningen af den 220 km lange Øhavssti giver muligheder for at se alle perlerne i området. Øhavsstien snor sig gennem nogle enestående landskaber med meget smukke udsigter. Kun gennem byerne går man på asfalt, ellers snor stien sig langs diger, over marker og gennem skove. Her får man de flotteste naturoplevelser.

INKLUSIVE

 • Overnatning i delt dobbeltværelse
 • Morgenmad alle dage
 • Madpakke (smør-selv) på vandreturene
 • Aftensmad (dag 1 og 2)
 • Kørsel i forbindelse med vandreturene
 • Turleder
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til rejsegarantifonden

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til Faaborg t/r
 • Drikkevarer
 • Evt. tillæg for enkeltværelse (kan bestilles, kr. 500 pr. person)
 • Afbestillingsforsikring
 • Rejseforsikring

Accepter cookies

Vagabondtours.dk anvender cookies til at lagre informationer om dine besøg. Vi indsamler ikke personrelaterede informationer. Når du bruger vagabondtours.dk accepterer du samtidig vores brug af cookies. Læs mere